T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Ankara İl Sağlık Müdürlüğü Beypazarı Devlet Hastanesi

3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü

Güncelleme Tarihi: 03/03/2019

İnsanlar arasındaki iletişim yolları içinde en önemlisi ve en sık kullanılanı konuşarak anlaşma yoludur. Konuşma öğrenilmiş bir davranıştır, anne ve babalar, çocuğun yakın çevresindeki kişiler farkında olmaksızın konuşma öğretmenliği yapmaktadırlar. Konuşmanın öğrenilmesinde ise en önemli unsur işitmedir.

2004 yılında Sağlık Bakanlığı'nın öncülüğünde başlatılan yeni doğan işitme taraması protokolü uygulamasının geldiği noktada bugün ülkemizde yeni doğan bebeklerin yüzde 98’i işitme taramasından geçmektedir. Bu oran, dünyada refah seviyesi çok daha iyi olan pek çok ülkeden çok daha iyidir. Böylece işitme kaybı tanısı konulan bebeklerin farklı tedavi veya rehabilitasyon uygulamalarından yararlanıp işitme ve dolayısıyla konuşma engelli bireyler olmalarının önüne geçilebilir.

• 3 Mart Dünya işitme günü.jpeg
  • 3 Mart Dünya işitme günü1.jpg